ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Σχετικά με:  ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων σας περιμένει να γνωρίσετε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και ζώα!

Η ιδέα

Το χωριό μου τα Σκορδαλού 20 χιλιόμετρα εξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνατι ποικιλία  ελιάς, και  εχει τουs   παλαιότερους ελαιώνες  της Κρήτης και της Ευρώπης.

Στα παιδικα μου χρονια τα καλοκαίρια  ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα  μέρη της Ελλάδας   με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί  για διακοπές.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν  από χλωρίδα  ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε  συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά  για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.

Το 2003  τέλος  Οκτωβρίου  ξαφνικά μετά από πολύ δυνατούς νότιους  ανέμους ένα καλόδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία  να   ξεσπάσει πυρκαγιά που σε λίγες ώρες πήρε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις , είκοσι τέσσερις ώρες καιγόταν όλη η περιοχή γύρω από το χωριό μου. Η καταστροφή δεν είχε  προηγούμενο,  εξήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα πάνω από 400 χρονών  κάηκαν. Η περιοχή  καταστράφηκε οικονομικά και οικολογικά .

Η οικογένεια μου είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων  η οποία κάηκε και αυτή.

Μετά από αυτή την καταστροφή σκέφτηκα ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα βοτανικό πάρκο περιπατητικό-εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Στην ιδέα συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια μου που η έκταση ανήκει και στους τέσσερεις.

Πέτρος Μαρινάκης

Ο ΚΗΠΟΣ  

Μεσογειακός Κήπος με καρποφόρα δέντρα

Στην Κρήτη οι καλλιέργειες φρούτων είναι παραδοσιακές. Τα δέντρα είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο περιβάλλον του νησιού και παράγουν γευστικά προϊόντα.

Ο Κρητικός τρώει έξι φορές περισσότερα φρούτα από το μέσο κάτοικο των άλλων μεσογειακών περιοχών και έξι φορές περισσότερα από τον κάτοικο μιας βόρειας χώρας.

Κήπος με κερασιές

Το μοναδικό τοπίο που γεμίζει την άνοιξη απο ροζ και λευκές αποχρώσεις απο τα ανθισμένα δέντρα και μαγεύει τον επισκέπτη. Ακολουθούν τα κεράσια που έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής την Μικρά Ασία.

Η κατανάλωση κερασιών οδηγούν σε αύξηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προς τις ασθένειες, ενώ τα φρούτα αυτά λέγεται ότι διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Αμπέλια (Vitis vinifera)

Η Κρήτη, σημαδεμένη από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διάδοση του αμπελιού και του κρασιού.

Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό ανήκει δε στην τάξη των ραμνωδών και στην οικογένεια των αμπελιδών με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης.

Κήπος Εσπεριδοειδών

Οι Ευρωπαίοι περιηγητές που έφταναν στην Κρήτη το 19ο αιώνα εγκωμίαζαν τα πορτοκάλια του νησιού. Η ελληνική μυθολογία λέει πως τα εσπεριδοειδή ήταν το δώρο που έκανε η Γαία, η γη, στο γάμο του πατέρα των Θεών, του Δία, με την Ήρα.

Τροπικός κήπος

Στην Κρήτη υπάρχουν περιοχές όπου το κλίμα είναι τόσο ήπιο, που καλλιεργούνται πολλά τροπικά φυτά.

Μεσογειακός κήπος βοτάνων &ενδημικών φυτών Κρήτης

Δημιουργήσαμε ένα μικρό παράδεισο με ενδημικά και αυτοφυή Κρητικά και Μεσογειακά βότανα δέντρα και θάμνους, σε αρμονική συνεργασία με χρωματικές εναλλαγές που χαρακτηρίζουν τις εποχές, τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις της μεσογειακής χλωρίδας.

ΠΑΝΙΔΑ

Εστιατόριο

Το εστιατόριο του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ & ΚΗΠΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ» στα Χανιά πιστοποιήθηκε με το «σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας .

Σημείο αναφοράς στο γευστικό χάρτη  της  εκλεπτυσμένης εστιασης των Χανίων και της Κρήτης   προσφέροντας   αυθεντικές τοπικές  γεύσεις σε  μενού αλά καρτ είναι το εστιατόριο του Βοτανικού πάρκου & κήπων Κρήτης που διαθέτει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

Χαλαρώστε στα μπαλκόνια του εστιατορίου απολαμβάνοντας την φιλοξενία μας , την μαγευτική θέα,το φρέσκο φαγητό απο τον λαχανόκηπο μας ,με βοτανα και φρουτα του παρκου.

Παρουσίαση-Ιστορία Παραδοσιακών Χορών και Οργάνων

Πρόγραμμα

Καλοσόρισμα με τσικουδιά στο Αμφιθέατρο και επίδειξη –παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών οργάνων [ Λαούτο,Λύρα, Μαντολίνο]

Επίδειξη –παρουσίαση –Ιστορία παραδοσιακών χορών απο παραδοσιακούς κρητικούς χορευτές όπως σούστα ,μαλεβιζιότη, πεντοζάλη.

Παραδοσιακό Κρητικό δείπνο απο μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων.

Εκπαίδευση

Για ομάδες σχολικές, ενηλίκων, υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ειδικές ομάδες επισκεπτών, κ.λπ.

Το βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό πάρκο –κηπος στην Ευρώπη που φιλοξενεί φρουτόδεντρα και βότανα ,και επίσης είναι το μοναδικό στον κόσμο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο με εκατοντάδες ποικιλίες αυτών , δεκάδες διαφορετικά βότανα –μπαχαρικά και φαρμακευτικά φυτά και επίσης εκατοντάδες διαφορετικά καλλωπιστικά φυτά.

Επιστροφή στην κρητική γη και ταυτόχρονα στην παράδοση του τόπου μας, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι του Βοτανικού Κήπου Κρήτης: Ενός επίγειου παράδεισου που η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά που αγκαλιάζουν τις αισθήσεις.

«Ό,τι παίρνουμε από τη Φύση, το επιστρέφουμε σε αυτήν. Επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα στην παράδοση, στην τοποφαγία και στην εποχικότητα των υλικών, είναι τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε».

Κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω προϊόντα υψηλής ποιότητας:

Extra Παρθένο Ελαιόλαδο και Ελιές Κρητικό Ξύδι Φυσικό Μέλι Άγρια βότανα μαζεμένα με το χέρι Μπαχαρικά/Μυρωδικά Χειροποίητα βουτήματα, μπισκότα και φρυγανιές Χειροποίητα ζυμαρικά Σπιτικές Μαρμελάδες Κρασί και Τσικουδιά Φυσικά χειροποίητα σαπούνια με ελαιόλαδο και βότανα.

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ

09:00 - 1 ώρα πριν την Δύση

Σερβίρουμε μέχρι τις 6μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ

Γενική είσοδος: 6 Ευρώ

Παιδιά από 6 έως 12 ετών: 4 Ευρώ

Παιδιά κάτω των 6 ετών ΔΩΡΕΑΝ, συνοδεία γονέων!

Κάτοικοι Ελλάδας: ΕΚΠΤΩΣΗ 50%

Σχολικές εκδρομές: 1 Ευρώ ανά παιδί.

Πως να έρθετε

http://bus-service-crete-ktel.com

Τοποθεσία:

Σκορδαλού Κυδωνίας Χανιά Κρήτη  περιοχή Φουρνέ

17 χλμ Εθνικής Οδού Χανίων, Φουρνές, Ομαλός

Με ΜΜΜ:

Δρομολόγια.καθημερινά  από Χανιά προς Βοτανικό Πάρκο & κήποι Κρήτης απο το ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ

Ώρα αναχώρησης  09:30 από Χανιά [ ΚΤΕΛ ] – Άγιοι Απόστολοι (09:35) – Σταλό (09:40)- Αγία Μαρίνα (09:45) – Πλατανιά (09:50)- Φουρνέ, και κόστος εισιτηρίου (€)

Ώρα επιστροφής 14:30  από Βοτανικό πάρκο & κήποι Κρήτης ,Πλατανιά-Αγία Μαρίνα-Σταλό-Χανιά

Με αυτοκίνητο:

Συντεταγμένες: 35. 25,06 N , 23.56,22 E

Aπό κέντρο Χανίων:

Πηγαίνετε με κατεύθυνση προς  Ομαλό – φαράγγι Σαμαριάς και από Φουρνε στρίβετε δεξιά για Λάκκους – Ομαλό και στα δυο χιλιόμετρα  φτάνετε.

Από Ρέθυμνο, Ηράκλειο:

Βγαίνετε στην τρίτη έξοδο δεξιά και αμέσως μετά αριστερά με κατεύθυνση Λάκκους-Ομαλό υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες, και από Φουρνε δεξιά για Λάκκους – Ομαλός και στα δυο χιλιόμετρα φτάνετε.

Από το Πλατανιά:

Από την γέφυρα Πλατανιά στρίβουμε για Πατελάρι ακολουθούμε τις κατατοπιστικές πινακίδες, και από το Φουρνέ δεξιά και στα δυο χιλιόμετρα φτάνουμε.

Διαμονή

Για διαμονή δείτε τα κοντινά ξενοδοχεία.

 

 

Γλώσσες

Ειδικότητες

  • Αγροτουρισμός
  • Βιολογικά Εστιατόρια
  • Γαστρονομικός Τουρισμός
  • Παραδοσιακά Προϊόντα
  • Υπαίθριες Δραστηριότητες

Βίντεο Παρουσίασης

0  Κριτικές

Ερωτήσεις

No query answered yet.