Ιπποστηριξη

Θεραπευτική Ιππασία-Ιπποθεραπεία και Εκπαίδευση

Ιπποστηριξη

Θεραπευτική Ιππασία-Ιπποθεραπεία και Εκπαίδευση

Σχετικά με:  Ιπποστηριξη

Η Κατερίνα Ρόκου σε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων, λίγο έξω από το Λαγκαδά, λειτουργεί την «Ιπποστήριξη», ένα από τα ελάχιστα πιστοποιημένα κέντρα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας στην Ελλάδα. Εκεί, σήμερα, τρία εξειδικευμένα άλογα στη θεραπευτική ιππασία, η Μαριλού, η Τίνα και η Ανθή, φιλοξενούν στη ράχη τους είκοσι μικρούς αναβάτες με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Η “Ιπποστήριξη” ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2013 στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας, ιπποθεραπείας και εκπαίδευσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας θεραπευτικής ιππασίας (Horses in Education and Therapy International HETI), με εξειδικευμένους στη Θεραπευτική Ιππασία Ψυχολόγους, Φυσιοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Εκπαιδευτές και Προπονητές.
Η θεραπευτική ιππασία είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος αποκατάστασης και θεραπείας που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νοητικές και νευρολογικές διαταραχές, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, γεννετικά σύνδρομα, συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα συμπεριφοράς.
Στη θεραπευτική ιππασία το άλογο και το περιβάλλον του αποτελούν το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.  Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου σε συνδυασμό με έφιππες ψυχοεκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες συνθέτουν μία πολυαισθητηριακή εμπειρία που στοχεύει στη θεραπεία, την αποκατάσταση και την εκπαίδευση.
Στην Ιπποστήριξη λειτουργούν προγράμματα για όλες τις ηλικίες και όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη μοναδική εμπειρία που προσφέρουν τα ειδικά εκπαιδευμένα, φιλικά και αξιαγάπητα αλογάκια μας, σε εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά και ειδικές ομάδες.
Το Κέντρο μας διαθέτει ράμπα ασφαλείας για την ίππευση, τουαλέτα ΑΜΕΑ και κλειστό στίβο, ο οποίος μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε τις συνεδρίες ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Στην “Ιπποστήριξη” πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες και στοχεύουν στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην εκπαίδευση, στη μυική ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ευεξία και στη δημιουργική απασχόληση των μελών μας.
ΓΙΑΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

Τα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν πως η θεραπευτική ιππασία επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις νοητικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, κινητικών και αναπτυξιακών διαταραχών. Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου επιδρά στη νευροφυσιολογία του αναβάτη και οι κατάλληλες έφιππες ψυχοεκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες συνθέτουν μια αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, επιλύουν προβλήματα συμπεριφοράς και ενισχύουν την ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη. Η ψυχοθεραπεία με το άλογο είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική και ενδείκνυται σε περιπτώσεις αγχωτικών διαταραχών (κρίσεις πανικού, φοβίες) και ψυχολογικών διαταραχών (κατάθλιψη).

Η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται σε περιπτώσεις Αυτισμού, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, Συνδρόμου Άσπεργκερ, Νοητικής Καθυστέρησης, Συνδρόμου Ντάουν, Εγκεφαλικής Παράλυσης, Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Κατάθλιψης, Αγχωτικών Διαταραχών, Μυικής Δυστροφίας, Δισχιδούς Ράχης, απουσίας ή παραμόρφωσης άκρων, τύφλωσης και κώφωσης.

Κινητικότητα και φυσική κατάσταση:

Βελτίωση του μυϊκού τόνου, του προσανατολισμού στο χώρο, της λεπτής κινητικότητας

Μείωση της σπαστικότητας

Προώθηση σωστής στάσης σώματος και βελτίωση της ισορροπίας

Αναχαίτιση παθολογικών προτύπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών

Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και της αντοχής

Ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξη:

Aνάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων (γλώσσα, μνήμη, συλλογιστική σκέψη)

Βελτίωση του λόγου (ποιότητα και ένταση αυτού)

Ανάπτυξη των αισθητικοκινητικών και οπτικοκινητικών δεξιοτήτων

Βελτίωση της συγκέντρωσης προσοχής

Ανάπτυξη και βελτίωση της αισθητηριακής αντίληψης

Ψυχολογία και συμπεριφορά:

Αύξηση της αυτοπεποίθησης και ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Μείωση/εξάλειψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών

Καλλιέργεια υπευθυνότητας, αυτοελέγχου και πνεύματος ευγενούς άμιλλας

Δημιουργική απασχόληση και γενική βελτίωση της ψυχολογίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Γλώσσες

Ειδικότητες

  • Ιπποθεραπεία

Φωτογραφίες

0  Κριτικές

Ερωτήσεις

No query answered yet.