Ashwagandha – Το Θαυματουργό βότανο

  1. Homepage
  2. Ashwagandha - Το Θαυματουργό βότανο
βότανο, ayurveda, προσαρμογόνο,ιδιότητες,

To Ashwagandha (Withani somnifera ή αλικάκαβο) -Το Θαυματουργό βότανο:
Είναι ένα βότανο με πολλές ιδιότητες που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες.

Εκτός αυτών, το Ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ashwagandha, γνωστό επίσης ως Ινδικό Winter Cherry είναι θάμνος που καλλιεργείται στην Ινδία, οι ρίζες του οποίου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Αγιουρβεδικούς θεραπευτές ως προσαρμογόνο.

Ashwagandha στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά του αλόγου», όρος που ίσως προέρχεται από τη μυρωδιά της ρίζας του φυτού που θυμίζει τον ιδρώτα του αλόγου.

Η λατινική ονομασία του είδους somnifera σημαίνει «αυτό που φέρνει ύπνο», και είναι χαρακτηριστική των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του.

Η ρίζα του ashwagandha περιέχει φλαβονοειδή και πολλά ενεργά συστατικά της τάξης των withanolide.

Αρκετές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ασχοληθεί με το εάν το ashwagandha έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιστρές, αντιοξειδωτικές, ανοσοενισχυτικές και ανανεωτικές ιδιότητες.

Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι η ρίζα του ashwagandha διαθέτει σεξουαλικά ενισχυτικές δράσεις.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όγκων, φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας), και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών.

Στην Ινδία, οι βλαστοί και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται επίσης ως τροφή καθώς και για την πήξη του γάλακτος.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών του υπεροξείδιου:

  1. της δισμουτάσης,
  2. της καταλάσης και
  3. της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Αναφέρουν ότι «τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας).

Η αντιοξειδωτική δράση των ενεργών στοιχείων της ρίζας του  μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις αναφερόμενες αντιστρες, πνευματο-ενισχυτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές δράσεις στα πειράματα με ζώα, και στις κλινικές καταστάσεις».

Αφροδισιακές ιδιότητες

Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν το ashwagandha ως αφροδισιακό βότανο στην Αγιουρβέδα.

Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία.
Έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατάσταση.

Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Οι ρίζες του ashwagandha χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής, το οποίο τοταξινομεί  στα rasayana.
Προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της σωματικής και νοητικής υγείας.
Προστατεύει από τις ασθένειες και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Νοητικές λειτουργίες

Στην Ινδία, το ashwagandha χρησιμοποιείται σε γηριατρικούς ασθενείς για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων της αμνησίας.

Μία μελέτη που διεξάχθηκε το 1991 στο Τμήμα Φαρμακολογίας, του Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι τα εκχυλίσματα του ashwagandha παρουσίαζαν δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των GABA υποδοχέων πράγμα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τις αγχολυτικές δράσεις του βοτάνου.

Εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2002 έδειξε ότι το ashwagandha διεγείρει την ανάπτυξη των νευραξόνων και δενδριτών. Μελέτη που έγινε το 2001 έδειξε ότι το ashwagandha διαθέτει ιδιότητες ενισχυτικές για τη μνήμη, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2000 έδειξε ότι εμφανίζει αντι-αγχωτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις. 

Γενικές χρήσεις – Ιδιότητες

Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αυξάνει τη ζωτικότητα, την ενέργεια, την αντοχή και το ηθικό σθένος.
Προάγει ως προσαρμογόνο τη μακροζωϊα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος.

Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του να θρέφει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος και το στρες, χαρίζοντας νοητική ηρεμία.

Αυτό καθαυτό το βότανο, έχοντας ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αρθριτικά και ρευματικά προβλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ναι μεν το ashwagandha είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό προσαρμογόνο βότανο της Αγιουρβέδα, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος παρασκευής του.
Που ουσιαστικά έχει να κάνει με την παραγωγό εταιρεία, γι’αυτο το λόγο το Himalaya ashwaganda θεωρείται το κορυφαίο.

Πηγή: Ayurveda Hellas

 

Avatar

Ayurveda Hellas

Author Since:  14 Σεπτεμβρίου, 2018

Από την ίδρυση της εταιρείας μας Ayurveda Hellas A.E, το έτος 1997, ακολουθούμε με συνέπεια και επιμονή τις αρχές μιας ολιστικής φιλοσοφίας για ολοκληρωμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών φυσικής υγείας και ομορφιάς.
Με γνώμονα την
φροντίδα και τον σεβασμό για τη υγεία του ανθρώπου, καταφέραμε να αναπτυχθούμε με γρήγορους ρυθμούς στην ελληνική αγορά, ισχυροποιώντας έτσι την θέση μας στην διακίνηση προϊόντων διατροφής (συμπληρώματα διατροφής & τρόφιμα ειδικής διατροφής) και περιποίησης (καλλυντικά προϊόντα & αιθέρια έλαια).