Τι είναι η Ομοιοπαθητική

  1. Homepage
  2. Τι είναι η Ομοιοπαθητική
omoiopathitiki

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο, ολιστικό θεραπευτικό σύστημα.

Αποτελεί μία φυσική, ήπια και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, η οποία έχει ιστορία και επιτυχημένη κλινική εφαρμογή για πάνω από 200 χρόνια, με ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα. Χρησιμοποιείται σήμερα από 200 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη.

Σε πολλές χώρες είναι ενταγμένη σε πανεπιστήμια και στα εθνικά συστήματα υγείας.

Ο Νόμος των Ομοίων, από τον οποίο πήρε και το όνομά της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ομοιοπαθητικής και δηλώνει ότι:

«μια φαρμακευτική ουσία που έχει την δυνατότητα να δημιουργεί μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία σε υγιείς οργανισμούς, έχει την ικανότητα να θεραπεύει την ίδια συμπτωματολογία σε οργανισμούς που νοσούν»

Οι πρόγονοί μας, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τον Ιπποκράτη και τον Αριστοτέλη, είχαν γνώση της Αρχής των Ομοίων.

Η πρώτη γραπτή μνεία του νόμου βρίσκεται στον Ιπποκράτη (460-377), τον πατέρα της ιατρικής, τον 5ο αιώνα π.Χ.:

 

«Δια τα όμοια νόσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσούντων υγιαίνονται»

 

Ιδρυτής της θεωρείται ο Γερμανός γιατρός Σάμουελ Χάνεμαν (Samuel Christian F. Hahnemann, Meissen, Germany 1755 – Paris, 1843). Ήταν αυτός που συνέθεσε και συστηματοποίησε την Ομοιοπαθητική στην επιστήμη που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αυτορρυθμιζόμενος, έχει τις δικές του αυτοθεραπευτικές δυνάμεις που αποτελούν τον αμυντικό του μηχανισμό.

Η Ομοιοπαθητική ενισχύει αυτό τον μηχανισμό με φυσικό τρόπο ώστε να ξεπερνά τις όποιες διαταραχές και ανισορροπίες.

Ακολουθεί τον δρόμο της φύσης για την επίτευξη της υγείας και ευεξίας οδηγώντας τον άνθρωπο στην αρμονική λειτουργία όλων των επιπέδων της ύπαρξής του, ψυχοδιανοητικό, συναισθηματικό και σωματικό.

Η Ομοιοπαθητική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως ένα αδιάσπαστο όλον (νους, σώμα, πνεύμα).

Τα νοητικά, συναισθηματικά και φυσικά αίτια έχουν ισότιμο ρόλο στην ασθένεια και στην θεραπεία. Η ασθένεια είναι μια κατάσταση που αφορά ολόκληρο τον οργανισμό.

Ο κάθε οργανισμός, με τη δική του μοναδική ολότητα, οδηγείται προς την ασθένεια και την θεραπεία. Η προσέγγιση και η συνταγολόγηση είναι πάντα βασισμένες στην συνολικότητα των συμπτωμάτων και στα τρία επίπεδα του οργανισμού και όχι κατά ειδικότητες.

Για το λόγο αυτό η Ομοιοπαθητική αποτελεί ένα Ολιστικό σύστημα υγείας.

Μια σημαντική ιδέα που εισήγαγε ο Hahnemann και η οποία κάνει την ομοιοπαθητική να διαφέρει από τη συμβατική ιατρική είναι η εξατομίκευση.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά μόνο ασθενείς, και ως εκ τούτου μια θεραπεία πρέπει να στοχεύει στη θεραπεία του ατόμου και όχι της νόσου.

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και μοναδικές, ακόμα και όταν η συμβατική διάγνωση είναι η ίδια.

Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, δέκα ασθενείς που πάσχουν από την ίδια «ασθένεια», πιθανόν να χρειάζονται διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για να θεραπευτούν.

Ο Samuel Hahnemann στο Όργανο  γράφει:

«Το υψηλότερο ιδανικό της θεραπείας είναι η ταχεία, ήπια και μόνιμη αποκατάσταση της υγείας ή η αφαίρεση και η ανατροπή της νόσου σε όλο το εύρος της, με το συντομότερο, πιο αξιόπιστο και πιο ακίνδυνο τρόπο, με εύκολα κατανοητές αρχές».

Η Ομοιοπαθητική παρέχει αυτόν τον ακίνδυνο τρόπο αφού τα φάρμακά της προέρχονται από φυσικές πηγές και δεν παρουσιάζουν τοξικότητα, παρενέργειες ή εθισμό. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για βρέφη, παιδιά, γέροντες, εγκύους και θηλάζουσες.

Αυτό την καθιστά μια αποτελεσματική φυσική λύση στις προκλήσεις υγείας του μοντέρνου τρόπου ζωής. Ο σύγχρονος συνειδητοποιημένος, καλά πληροφορημένος και με επίγνωση άνθρωπος την επιλέγει ως μέθοδο αποκατάστασης της υγείας του.

Στην σύγχρονη ζωή μας η Ομοιοπαθητική καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εύρος παθολογίας τόσο σε χρόνιες όσο και σε οξείες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει με επιτυχία όχι μόνο στην θεραπεία των συμπτωμάτων αλλά και στην αύξηση της ανθεκτικότητας, ζωτικότητας και ευεξίας του πληθυσμού.

Τα κύρια οφέλη της  Ομοιοπαθητικής είναι:

  • Μόνιμη και ήπια θεραπεία
  • Είναι ασφαλής, χωρίς τοξικές ή άλλες παρενέργειες
  • Θεραπεύει ολόκληρο τον οργανισμό
  • Χαμηλή σε κόστος
  • Είναι κατάλληλη για όλους, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους
  • Δεν προκαλεί εξάρτηση ή εθισμό
  • Βελτιώνει τη σωματική και ψυχοδιανοητική υγεία

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα.

Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού. Κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Προκαλούν αντιδράσεις τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες ημέρες της αγωγής, πιθανόν να παρουσιάσει εντονότερα κάποιο από τα συμπτώματα που ήδη είχε, σε όρια τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό.
Αυτό αποτελεί ένδειξη ισχυρή ότι έχει αρχίσει η ενδυνάμωση του οργανισμού άρα και η θεραπεία του.

Ωστόσο, μόνον ο ομοιοπαθητικός  είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για την θεραπευτική επιδείνωση ή κάτι άλλο. Όπως π.χ. ένα τυχαίο κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση κ.τ.λ. συνεπώς αυτόν και πρέπει να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς.

Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή και από τι εξαρτάται;

Σε μια οξεία ασθένεια το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι πάντα δυνατό  τις περισσότερες φορές τουλάχιστον  να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην ομοιοπαθητική αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την βαρύτητα του προβλήματος, την χρονιότητα του τη χρήση άλλων φαρμάκων, τη κληρονομικότητα, την ηλικία του ατόμου κ.ά.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία; Ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται στην ομοιοπαθητική θεραπεία:

1. Εκτός άλλης οδηγίας του ομοιοπαθητικού, η λήψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου να γίνεται το πρωί 20 λεπτά πριν από το φαγητό.
2. Να αποφεύγεται η φύλαξη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου σε σημεία εκτεθειμένα στον ήλιο, την υγρασία, στο ψυγείο ή σε έντονες οσμές.

Κατά τη διάρκεια της λήψης ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν:

α) Ισχυρών φαρμάκων ( αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες, μείζονα ηρεμιστικά κ.α. ).

β) Καμφοράς ( ναφθαλίνης,καμφορούχων αλοιφών και πολύ δυνατών οσμών )

γ) Μέντας (τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες � επιτρέπονται οι οδοντόκρεμες που δεν έχουν μέντα, όπως οι παιδικές, όσες έχουν γλυκάνισο ή δυόσμο ).

δ) Καφέ (επιτρέπονται και διατίθενται στα φαρμακεία υποκατάστατα του ελληνικού και του στιγμιαίου καφέ από κριθάρι, ρεβύθι, κιχώρι, σύκα κ.α.)

Ο καφές όπως και οι υπόλοιπες απαγορευμένες τροφές που αναφέρονται εδώ, αντιδοτούν την ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή αδρανοποιούν την θεραπευτική επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Επιτρέπεται επίσης ο ντεκαφεϊνέ και το τσάϊ (εφόσον γίνεται μικρή κατανάλωση) και η σολοκάτα, καθώς η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν επηρεάζεται από αυτά.

ε) Αναψυκτικά τύπου cola (αποφύγετέ τα εντελώς ή περιορίστε τα το πολύ σε ένα κουτάκι την ημέρα, αναλόγως της ευαισθησίας του ασθενούς και των οδηγιών του ομοιοπαθητικού σας).

στ) Γαρύφαλο ή ευγενόλη που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι ( καλά θα είναι πριν την έναρξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας να τακτοποιούνται οι οδοντιατρικές εκκρεμότητες).

Βρείτε Ομοιοπαθητικούς σε όλη την Ελλάδα στο www.naturaltherapy.gr

Avatar

Naturaltherapy.gr

Author Since:  Οκτώβριος 10, 2018