Νεκτάριος Μητριτσάκης

ASHTANGA YOGA CRETE

Νεκτάριος Μητριτσάκης

ASHTANGA YOGA CRETE

Σχετικά με:  Νεκτάριος Μητριτσάκης

Στον χώρο μας στα Χανιά επικεντρωνόμαστε σε αυτά που εμπνέουν και ωφελούν την εξέλιξη μας.
Με βάση την πρακτική της γιόγκα διατηρούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων μέσα στην εβδομάδα. Τα μαθήματα αυτά εστιάζουν στην άσανα, μούντρα, και πραναγιάμα.
Μέσα από την τακτική εξάσκηση κατανοούμε την ευεργετική τους επίδραση.
Περιοδικά οργανώνουμε κάποια εντατικά σεμινάρια στον χώρο μας η και σε άλλους χώρους ώστε να δίνεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της γιόγκα.
Επίσης προσφέρονται συνεδρίες Βεδικής αστρολογίας οι οποίες λειτουργούν σαν ένας καλός φίλος που μας συμβουλεύει (δείτε κείμενο) σε κάθε περίοδο της ζωής μας.Για όποιον θέλει μπορεί να λάβει κάποιο μασάζ απο συνεργάτες του χώρου εδώ.
Μια άλλη δραστηριότητα μας είναι οι ομαδικές συνεδρίες επίγνωσης του ήχου συνήθως με την προσέγγιση της Ινδικής κλασικής μουσικής (δείτε κείμενο), της απαγγελίας κειμένων, όπως και ομαδική πρακτική στα φωνητικά. Η προσέγγιση του ήχου με αυτόν τον "λεπτεπίλεπτο" τρόπο λειτουργεί θεραπευτικά, με πολλά παράπλευρα οφέλη.
Διατηρώντας επίγνωση σε ότι ‘βάζουμε’ στο είναι μας, στο νου μας από πληροφορία έτσι εξίσου σημαντική είναι η προσέγγιση της διατροφής. Μέσα από συνεργάτες του χώρου μας προσφέρεται συμβουλευτική διατροφή για τον καθε ασκούμενο/η που ενδιαφέρεται.
Ομιλίες, συζητήσεις, η όπως λέγονται ‘σατσάνκ’ στην ορολογία της γιόγκα γίνονται κάποιες φορές εμπνέοντας άλλα και στηρίζοντας την πρακτική μας.Ομαδικός διαλογισμός κάθε εβδομάδα για όσους ήδη ασκούν αυτή την συγκεκριμένη πρακτική.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις διάφορες εκδηλώσεις και δραστήριοτητες του χώρου, μπορείτε να μας στείλετε το e mail σας.

Σχετικά με τον Νεκτάριο

Ο Νεκτάριος Μητριτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης.

Από μικρός εκδήλωσε τις ανησυχίες του μέσα απ την επαφή του με τη φύση, το διάβασμα, την ασχολία του με τη μουσική καθώς και με ταξίδια.

Από το 1998 ταξιδεύει στην Ινδία, περνώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε του επίσκεψη μαθήτευσε στην Ινδική κλασική μουσική και στη Βεδική αστρολογία.

Παράλληλα με της σπουδές του γνώρισε αρκετούς ασκητές, yogi και διανοούμενους από τον χώρο της τέχνης και της φιλοσοφίας ενώ πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα με διάφορους δασκάλους yoga.

Η αναζήτηση του για μια πιο ισορροπημένη στάση ζωής τον έκανε να ασχοληθεί συστηματικά με την γιόγκα μεσώ της πρακτικής στην άσανα, πραναγιάμα και το διαλογισμό.

Δοκιμάζοντας διάφορες προσεγγίσεις στη γιόγκα μέσω από δασκάλους που συναντούσε στην Ίνδια κατέληξε να εξασκείται στη μέθοδο της Asthanga Vinyasa yoga και στο στο διαλογισμό Vipassana.

Εμβάθυνε μελετώντας κλασικές γραφές και βιβλία της yoga και μαθητεύοντας με την Χριστίνα Καρυτινού και άλλους σημαντικούς δασκάλους όπως ο Manju Jois τον οποίο ακολουθεί απο το 2007. Το 2012 πιστοποιήθηκε από τον Manju Jois να διδάξει το σύστημα αυτό.

Σημαντική ήταν επίσης η εμπειρία μέσω από τον χρόνο που πέρασε με τον ζωντανό θρύλο της γιόγκα σήμερα Bns Iyengar,  μαθητέυοντας και εμβαθύνοντας στην πραναγιάμα, μούντρα και φιλοσοφία της γιόγκα.

Ως αστρολόγος..

Τα πρώτα βήματα στην αστρολογία έγιναν το 2000 όταν ξεκίνησε μαθήματα με την Margaret Mahan. Την επομένη χρονιά έγινε δεκτός από μια σπουδαία οικογένεια αστρολόγων στο Βαράνασι της βόρειας Ίνδιας. Ο δάσκαλος του Ram Kumar Mehrotra αντιμετωπίζοντας τον ως μέλος της οικογένειας του μετέφερε τη γνώση πέντε γενεών αστρολογίας. Για δέκα χρόνια μαθήτευσε σε καθημερινή βάση δίπλα του μελετώντας μαζί του και αργότερα βοηθώντας τον στο έργο του.

Σήμερα ζει στα Χανιά όπου διδάσκει γιόγκα, κάνει προσωπικές συνεδρίες συμβουλευτικής αστρολογίας. Κατά περιόδους ταξιδεύει σε άλλες πόλεις όπου δίνει σεμινάρια για την γιόγκα, διαλέξεις σχετικά με την Βεδική Αστρολογία.

Πορεία ζωής.

Ως νέος υπήρξα ανήσυχος, επιπόλαιος ωστόσο εργατικός. Το πρωί σχολείο και το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ δουλειά ως σερβιτόρος. Τα χρόνια πέρναγαν διαφορετικά σε σχέση με την εφηβεία άλλων αγοριών της ηλικίας μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούσα όλο και πιο έντονα πως δεν ήμουν ευχαριστημένος με τη ζωή μου, δεν με γέμιζε αυτό που έκανα και δεν ήξερα τι ήθελα, ήμουν θυμωμένος και ανικανοποίητος για το πώς μου είχε φέρει τα πράγματα η ζωή. Έψαχνα τις αιτίες της δυστυχίας μου στους άλλους.

Από τότε έχω αλλάξει πολύ ακολουθώντας μονοπάτια που δεν είχα ποτέ διανοηθεί πως θα εξερευνούσα. Σήμερα νιώθω αναγεννημένος. Είμαι ευχαριστημένος με τα πράγματα με τα οποία καταπιάνομαι, βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν, χαίρομαι ένα σώμα γεμάτο ευεξία και αντοχή, βιώνω μια συνύπαρξη με τη φύση γύρω και μέσα μου, ενώ παράλληλα αισθάνομαι πως εξελίσσομαι διαρκώς.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μια συναυλία κλασικής ινδικής μουσικής που παρακολούθησα όσο βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη.

Μαγεύτηκα από τους ιδιαίτερους ήχους, την έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα, την γαλήνη και ευδαιμονία που με κατέλαβαν.

Μην έχοντας πιάσει όργανο στη ζωή μου αποφάσισα να μάθω sitar. Έτσι από το 1998 σε ηλικία 27 ετών και για τα επόμενα 12  χρόνια βρέθηκα στο Varanasi στην Βόρεια Ινδία για να εμβαθύνω στην μελέτη αυτού του ιδιαίτερου οργάνου.

Το Varanasi υπήρξε σχολείο για μένα. Η ζωή σε ένα τόσο διαφορετικό τόπο με έφερε σε επαφή με ανθρώπους, εικόνες και βιώματα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή μου.

Παράλληλα με την μαγεία της μουσικής, ζώντας μέσα σε μια τόσο διαφορετική και ιδιαίτερη καθημερινότητα, βρέθηκα να ανακαλύπτω σιγά σιγά καινούργια μα κατά κάποιο τρόπο οικία πράγματα. Έτσι, οδηγήθηκα τελικά στο να ανακαλύπτω και να καλλιεργώ συνειδητά αυτό που μέσα μου μέχρι πρότινος πάσχιζε να εκφραστεί.

Σε αυτό το μαγικό τόπο και με έναν μάλλον αστείο τρόπο ήρθα σε πρώτη επαφή με τη yoga.

Το σώμα μου είναι από τη φύση του δύσκαμπτο.

Το να καθίσω στο πάτωμα κρατώντας το sitar για ώρες προκειμένου να μελετήσω  ήταν για μένα δύσκολο έργο. Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός καλού φίλου βρέθηκα σε μια yoga sala.

Εντελώς ανίδεος και απροετοίμαστος τρομοκρατήθηκα από τις φωτογραφίες στους τριγύρω τοίχους να δείχνουν ανθρώπους στις πιο περίεργες στάσεις. «Γιατί να θέλει κανείς να υποβάλει τον εαυτό του σε κάτι τέτοιο;» σκέφτηκα και ζήτησα από το δάσκαλο της σχολής να μου δείξει ασκήσεις μόνο για το ένα πόδι, αυτό που έπρεπε να διπλώνει ώστε να κρατώ σωστά και ξεκούραστα το sitar. Ο δάσκαλος μου χαμογέλασε και με πήρε στο μάθημα του, ευτυχώς αδιαφορώντας για το αίτημα μου.

Όπως ήταν φυσικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισα να αισθάνομαι τα οφέλη της ενασχόλησης μου με τη yoga κάνοντας με να αναθεωρήσω τις αρχικές μου απόψεις και να θέλω τελικά να ασχοληθώ όλο και περισσότερο.

Για τα επόμενα χρόνια προσέγγισα την πρακτική μου σε χαλαρό κάπως ρηχό πλαίσιο.

Αρκούμουν στο να κάνω την πρακτική μου και  να απολαμβάνω την ηρεμία και τη γαλήνη που αυτή επέφερε.

Παρακολούθησα μαθήματα με διάφoρους δασκάλους και ήρθα σε επαφή με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις γύρω από τη yoga. Κάποια στιγμή ωστόσο, η έντονη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η yoga με έκανε να προσεγγίσω το θέμα με περισσότερη σπουδή και επιμέλεια. Άρχισα να μελετάω κλασικά κείμενα όπως Yoga Sutra, Hatha Yoga Pradibika κλπ, καθώς και να εξασκούμε μόνος καθημερινά.

Πειραματιζόμενος με διάφορα είδη, διασταυρώθηκα με τη φιλοσοφία και την πρακτική της Asthanga Vinyasa yoga και θέλησα να τη δοκιμάσω. Ξεκινώντας με την πρώτη σειρά άρχισα να ανακαλύπτω πως διάφορες θετικές αλλαγές συντελούνταν τόσο στο σωμα μου όσο και στο πνεύμα και τη διάθεση μου. Η συνειδητοποίηση αυτή ήταν τόσο ξεκάθαρη και ουσιαστική που μετά το πέρας ενός μόνο μήνα καθημερινής πρακτικής πήρα την απόφαση να αφοσιωθώ και θα εντρυφήσω σε αυτό το σύστημα συγκεκριμένα.

Σε καμία περίπτωση δεν  φανταζόμουν πως κάποια μέρα θα δίδασκα αυτή την μέθοδο κι αν τελικά σήμερα το κάνω είναι ως φυσικό επακόλουθο της πεποίθησης μου πως αυτό το σύστημα όπως βοήθησε εμένα μπορεί, αν διδαχθεί σωστά, να ωφελήσει και άλλους.

Είμαι ευγνώμων σε κάθε δάσκαλο για τα όσα με αγάπη και αφοσίωση με δίδαξαν.

Είμαι ευγνώμων σε κάθε μαθητή καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσω περαιτέρω το ενδιαφέρον μου για τη yoga και για το πώς η σωστή πρακτική της μπορεί να ωφελήσει τον καθένα.

Μακάρι να δώσει ο καθένας μια τίμια ευκαιρία στην μέθοδο αυτή, πραγματικά πιστεύω πως η πρακτική της δύναται να μεταμορφώσει.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ YOGA:

Καθημερινά (δεύτερα με παρασκευή) μαθήματα γιόγκα, κοντά στο κέντρο της πόλης.

​Για όσους επισκέπτονται την πόλη μας και θα θέλαν μια πιο εντατική πρακτική μπορούμε να οργανώσουμε ώστε να επωφεληθούν μέσα από την παραμονή τους εδώ.

​Η πρακτική στη γιόγκα είναι εφικτή για κάθε σωματότυπο, κατάσταση, περίοδο της ζωής, ηλικία και οτιδήποτε άλλο θα προβλημάτιζε κάποιον που θα φανταζόταν ότι ίσως δεν ήταν κατάλληλος-η για τη γιόγκα αυτή.

Χρησιμοποιώντας απλές αλλά και σύνθετες κινήσεις με συνδυασμό την αναπνοή εξασκούμε την επίγνωση μέσα από το σώμα στο πνεύμα ώστε μπορούμε να βιώσουμε στιγμές γαλήνης και ευεξίας στο είναι μας.

Η προσέγγιση της γιόγκα σε κάθε μάθημα βασίζεται στης κλασικές ρίζες της Hatha & Asthanga yoga όπως και είναι ατομική ώστε να δίνεται η ανάλογη έμφαση και προσαρμογή στον καθένα για να ωφελήσει ανάλογα της ανάγκες του/της.

Το κάθε μάθημα απευθύνεται σε οποιωνδήποτε είτε αρχάριο είτε ήδη ασκούμενο στη γιόγκα.

Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει πριν θα έχουν μια όμορφη και ωφέλιμη εμπειρία ενω για οσούς ηδη ασκούνται θα έχουν μια ευκαιρία να εμβαθύνουν και δουν μια ακόμη προσέγγιση στη εφάρμογη της γιόγκα.

 

ASHTANGA YOGA

Όταν εμπνεόμαστε από ένα ανώτερο κάλεσμα, ξεπερνάμε τα όρια που βάζει ο νους.

Η συνείδηση ​​επεκτείνεται σε κάθε σημείο του είναι μας και βιώνουμε ένα καινούργιο και όμορφο κόσμο.

Η δύναμη και το ταλέντο ξυπνάνε και ανακαλύπτουμε μέσα μας ένα άνθρωπο τόσο λαμπερό που ίσως δεν είχαμε δει ούτε στα όνειρα μας.

Φιλοσόφια:

O όρος Ashtanga yoga αναφέρεται πρώτη φορά στα κείμενα του Patanjali το 200 π.Χ., 500 περίπου χρόνια μετά τη διδασκαλία του Βούδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό είδος yoga με οκτώ μέρη-αρχές (Asthanga = οκταμελής). Οι αρχές αυτές είναι οι εξής:

 

Yamas - ηθικοί κανόνες σε σχέση με την κοινωνία

 

Niyamas - ηθικοί κανόνες σε σχέση με τον εαυτό μας

 

Asana - στάσεις που δυναμώνουν το σώμα

 

Pranayama  - ασκήσεις αναπνοής

 

Pratyahara  - έλεγχος των αισθήσεων

 

Dharana - συγκέντρωση του νου

 

Dhyana - διαλογισμός

 

Samadhi - απόλυτη αλήθεια, διαύγεια του πνεύματος

 

Σίγουρα αυτά τα 8 βήματα μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω, ωστόσο μια θεωρητική ανάλυση θα ήταν μάλλον άστοχη μιας κι ο καθένας βιώνει το κάθε βήμα διαφορετικά μέσω της προσωπικής του καθημερινής πρακτικής. Πιστεύουμε ότι μια πρακτική πρέπει να παίρνει υπόψη της καθένα από τα παραπάνω μέρη. Αυτό θα κάνει την εξέλιξη του ασκούμενου να είναι ολοκληρωμένη και πλήρης.

Τα δυο πρώτα βήματα της Ashtanga είναι σημαντικά μιας και θέτουν το πλαίσιο της πρακτικής μας και αποτελούν τα θεμέλια για ότι ‘χτιστεί’ μέσα μας μέσω αυτής. Έτσι, στο πρώτο βήμα, τα Yamas, καλούμαστε να ακολουθήσουμε αρχές όπως: τη μη βια, την αλήθεια, την τιμιότητα, τον αυτοέλεγχο και τη μη κτητικότητα.

Στο δεύτερο βήμα, τα Niyamas, έχουμε την καθαριότητα του σώματος, του νου, των συναισθημάτων, την αποδοχή του εαυτού, την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την αυτοπαρατήρηση και την πίστη σε αυτό που ασκούμε.

Στο τρίτο βήμα, την Asana, όπου το σώμα εξασκείται σε στάσεις συνηθισμένες ή ασυνήθιστες. Οι στάσεις αυτές σε συνδυασμό με την αναπνοή και την συγκέντρωση μας φέρνουν σε διάφορες καταστάσεις ύπαρξης. Αυτό λειτουργεί ευεργετικά αφυπνίζονταν τις αισθήσεις μας και ξεκλειδώνοντας το κορμί μας καθώς τα διάφορα συναισθήματα που έχουν αποθηκευθεί σε διάφορα μέρη του σώματος απομακρύνονται σαν κατακάθια.

Σταδιακά μπαίνουμε στο επόμενο βήμα την Pranayama, τον έλεγχο δηλαδή της αναπνοής. Μέσω διαφόρων ασκήσεων αναπνοής μαθαίνουμε να μαθαίνουμε την αναπνοή μας ή μέσω αυτής να καθαρίζουμε - αποτοξινώνουμε το σώμα μας.

Το επόμενο βήμα η Pratyahara, συχνά μεταφράζεται σαν έλεγχος των αισθήσεων ή καλύτερα σαν μη προσκόλληση σε αυτές.  Έχοντας επίγνωση κατά την πρακτική μας, θα παρατηρήσουμε πως το σώμα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο κάθε φορά. Κάποτε θα είναι πιο δυνατό, κάποτε πιο ευλύγιστο, κάποιες στιγμές πιο αδύναμο, κάποιες πιο σφιγμένο ενώ άλλοτε η ισορροπία θα είναι ή δεν θα είναι καλή. Μέσω της Pratyahara καλούμαστε να μη δημιουργήσουμε προσκόλληση στην αίσθηση που μας δίνει μια συγκεκριμένη επίδοση. Έτσι αρκούμαστε στο να διατηρήσουμε και να χαρούμε την πρακτική μας όπως είμαστε την στιγμή εκείνη, όχι σκεπτόμενοι το πώς ήμασταν ή το πώς θα θέλαμε να είμαστε.

Στο επόμενο βήμα, την Dharana, ασχολούμαστε με την ικανότητα συγκέντρωσης του νου. Εξασκούμαστε στο να κρατάμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο, όπως η παρατήρηση της αναπνοής, η προσήλωση της ματιάς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, η επανάληψη κάποιας φράσης ή η επίγνωση κάποιας απλής καθημερινής ασχολίας

Στο έβδομο βήμα, την Dhyana, εξασκούμαστε στο διαλογισμό διατηρώντας μια  κατάσταση που κρατάει τον νου εστιασμένο χωρίς διακοπές, φέρνοντας μας σε μια ενότητα νου και αντικειμένου, παραμένοντας ταυτόχρονα συνειδητοί.

Το τελευταίο βήμα, το Samadhi αναφέρεται στη διαύγεια του πνεύματος, την ελευθερία από κάθε τι τετριμμένο και παροδικό. Σταδιακά, κατά την πρακτική θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που έστω και για λίγο ο ασκούμενος, βιώνοντας πλήρως τη στιγμή, θα ξεχάσει την αίσθηση του χρόνου, του βάρους ή οτιδήποτε άλλο τον εγκλωβίζει και θα νιώσει απόλυτη ελευθερία.

Συχνά κάποιος θα ξεκινήσει την πρακτική του μέσω της Asana μα καθώς προχωρά και με την καθοδήγηση ενός σωστού δασκάλου θα προσεγγίσει και θα συμπεριλάβει σε αυτή και τις υπόλοιπες αρχές. Αυτό είναι θεμιτό και σκόπιμο διότι τα 8 αυτά βήματα είναι αλληλοσυνδεόμενα όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Έτσι, αν θέλουμε η πρακτική μας να μας εξελίσσει ως ολότητα δεν μπορούμε  να εκτελούμε στάσεις ασυνείδητα και να πιέζουμε το κορμί μας να φτάσει εκεί που ακόμα δεν τα καταφέρνει.

Για να ωφεληθούμε από αυτή την παράδοση την εξασκούμε ως έχει και όχι επιλεκτικά, με επίγνωση, με υπομονή, με επιμονή, με αποφασιστικότητα, με προσαρμοστικότητα, με πίστη και ευγνωμοσύνη.

Μονοπάτι Του Ήχου

Βεδική Αστρολογία

Γλώσσες

Ειδικότητες

  • Γιόγκα - Yoga

0  Κριτικές

Ερωτήσεις

No query answered yet.